Fıırnda kaşarlı mantar tarifi
Pek çok yemeğin yanında verilen ve sevilen mantar, kendi başına da bir ana yemek olabilir. İşte lezzeti ve şık sunumları ile sofranıza renk katacak mantar yemeği tarifleri…
Malzemeler:
12 adet mantar
100 gram kaşar peyniri
2 dal taze kekik
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
Yapılışı:
Mantarları yıkayalım ve saplarını ayıklayalım.
Mantar saplarını ince ince doğrayalım, karabiber ve tuzu ekleyerek soteleyelim.
Mantarları tepsiye dizelim ve içine sotelediğiniz mantar saplarını koyalım. Üstüne kaşarları dilimler halinde dizelim ve fırına verelim.
180 derecede pişen mantarları maydanozlarla servis edelim.
Türkiye’de Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Türkiye’nin mantar üretiminin büyük bölümünü sağlayan Antalya Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Ölmez, merdivenaltında yetiştirilen mantardan bile verim alınabileceğini ifade ederken, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Eren, bu tip yerlerde yetişen mantarın sağlık açısından çok zararlı olduğunu ve sürdürülebilirliği olmayacağını açıkladı
Mantarın faydaları nelerdir? Mantar neye iyi gelir?
Mantarların sağlığa faydaları arasında kilo kaybı, yüksek kolesterol seviyelerinden kurtulma ve diyabet sayılabilir. Mantarlar zengin bir lif kaynağıdır. Ayrıca mantarda bulunan selenyum, C vitamini ve D vitamini bağışıklık sisteminin gücünü artırmada yardımcı olur. Şimdi, mantarın sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım… Mantarın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…
MANTARIN FAYDALARI
Mantarın sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:
Anti-kanser
Mantarlar iyi bir selenyumun kaynağıdır. Çalışmalar, selenyum mineralinin antikanser, antioksidan ve antienflamatuvar olduğunu göstermektedir. Bu da potansiyel ve kanser, kalp hastalıkları, tiroid hastalığı ve bilişsel düşüş riskini azaltmada yardımcı olabilir.
Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar
Genel olarak, mantarlar kolesterol içermezler, fakat aynı zamanda iyi bir kitin ve beta-glukan kaynağıdırlar, bu da kolesterolü düşüren liflerdir.
Kemik sağlığını artırabilir
Pişmiş mantarın tek bir porsiyonu; günlük olarak önerilen ve sağlıklı kemikleri korumak için gerekli temel vitamin olan bakırın üçte birini sağlayabilir. Mantarlar ayrıca, kalsiyumun emilimini sağlayarak kemiklere yardımcı olan D vitamini kaynağıdır.
Genç kalmaya yardımcı olur
2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre, mantarlarda yüksek seviyelerde ergotiyonin ve glutatyon adı verilen iki antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar bir arada bulunduğunda, vücudu görünür yaşlanma belirtilerine neden olan fizyolojik strese karşı korumak için çok sıkı çalışırlar.
Beyninizi koruyabilir
Söz konusu iki antioksidan (ergotiyonin ve glutatyon), Parkinson ve Alzheimer’ın önlenmesine de yardımcı olabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, gelecekte nörolojik hastalık riskinizi azaltmak için günde en az beş adet mantar yemeyi tavsiye ediyorlar.
Enerji kaynağı
Mantarlar B vitaminleri bakımından zengindir: riboflavin (B2), folat (B9), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) ve niasin (B3). Bunlar, vücudun, tükettiğimiz yiyeceklerden faydalanmasına ve vücudun her yerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Antioksidan bakımından zengin olan mantar vücudun direncini artırdığından hastalılara yakalanma oranını azaltır. Karaciğer, akciğer ve bağırsaklardaki toksinleri temizleyerek vücuttan atar.
ÖNEMLİ NOT: Mantarların birçok zehirli türü bulunmaktadır. Zehirli türleri toplanarak tüketilecek olursa ölüme yol açabilir. Bu tehlikelerden kaçınmak için uygun koşullar altında ekilen mantarları tüketmek en iyisidir.