Türkiye’de Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Türkiye’nin mantar üretiminin büyük bölümünü sağlayan Antalya Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Ölmez, merdivenaltında yetiştirilen mantardan bile verim alınabileceğini ifade ederken, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Eren, bu tip yerlerde yetişen mantarın sağlık açısından çok zararlı olduğunu ve sürdürülebilirliği olmayacağını açıkladı
Antalya Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ölmez, özellikle son zamanlarda çoğunlukla girişimci gençlerin devlet tarafından verilen KOSGEB kredisiyle destek aldıklarını ve sermayesi çok düşük olduğunundan dolayı istiridye mantarına yöneldiklerini belirtti.
Hiç zarar etmeden yıllık 30 bin lirayı bulan bir gelir elde etmek için, 40-50 bin liralık bir sermayeyle bu işe başlanabileceğini ifade eden Ölmez, “Bu mantar yetiştiriciliğine en çok gençler ilgi gösteriyor. Kendilerine uygun 100 metrekare gibi boş bir alan bulup, evlerinin bodrum katında bile yetiştiriyorlar. Burada önemli olan yeterli ısıyı sağlayabilmek. Biz bunlara merdivenaltı işletme diyoruz ama onlar da mantardan kendilerine uygun bir verim alıyorlar, kazanç sağlıyorlar” dedi.
Kültür mantarının 37-38, daha fazla talep gören istiridye mantarının ise 20-25 günde yetiştiğini belirten Ölmez, “Mantar yetiştiriciliğinde, hammadde ve sarım kompost çok önemli. Sırf hammadde yüzünden bazı firmalar mantara olan ilgisini kaybediyor. Bu, bir mantar üreticisinin yaşadığı en büyük sorun. Bunun önüne geçmek için hammaddeye ve mantarın bulunduğu ortamdaki ısı derecesine çok önem vermek gerek” dedi.
TEK İLÇEDE 1500-1600 ÜRETİCİ VAR
Ölmez, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de en çok Antalya’nın Korkuteli ilçesinde mantar yetiştiriciliği yapılıyor. Onu takip eden iller ise Ankara, İstanbul, Yalova ve İzmir. Korkuteli’nin bu sektörde bir adım önde olmasının sebebi, buradaki insanların bu işi biliyor olması, hiç mantar yetiştirmemiş bir kişi bile burada mantar yetiştirebilir. Korkuteli, Türkiye’nin mantar ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor. Burada 1500-1600 civarında mantar üreticisi var. Bu bölgelerden toplanan mantarlar yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi iç pazara gönderiliyor. ”
DOLANDIRICILARA DİKKAT
Mantar yetiştiriciliğine ilgi duyan kişilerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Ölmez, “Mantar yetiştirmek isteyenler her kursa, her danışmanlık firmasına güvenmesinler. Bazı firmalar mantar yetiştiriciliği hakkında hiçbir şey bilmiyor. İnternetten açıp birkaç bilgi ediniyorlar, danışmanlık firmasıyız diye kendilerini tanıtıyorlar, insanların paralarını alıp yalan yanlış bilgiler veriyorlar. Girişimciler bu dolandırıcılara dikkat etsinler. Tarım İlçe Müdürlüğü ve devlet kurumları tarafından verilen kurslar var. Burada çok güzel eğitimler veriliyor. Eğitimin sonunda da katılım belgesi ve sertifika veriyorlar. Bu işe başlamak isteyenler bu detaylara çok dikkat etsinler.” dedi.